The Parrots

The Parrots

Jyllands Posten:

 
The Parrots- Jyllands eneste pige-pigtrådgruppe.
 
Den 12. september 2013 af Lisbeth skjernskov.
 
Aarhusiansk kvinderock - så handler det som regel om 1970´erne. Men allerede i 1960´erne var aarhus fremme i skoene med intet mindre end Jyllands første pige-pigtrådsgruppe. I min research om aarhusrockens historie er jeg stødt på historien om the Parrots.
 
De optræder selv!
 
Det var en stor sensation og noglt, man vist aldrig havde hørt før: En pige-pigtrådsgruppe! Pressen beskrev fænomenet i 1964 med både forundring og fascination:
" Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det. Men de fire Aarhus-teenagere Winnie og Annie Brandt samt Lise Brændstrup og Lilly Pedersen - ved første øjekast en tro kopi af deres jævnaldrende- er temmelig usædvanlige.
 
for det første: De nøjes ikke - som det store flertal- med blot at se på, lytte og skrige højt til, når der er pigtråd på scenen. de optræder selv.
 
Og for det andet: De ynder at optræde i hvide slacks og sorte sweaters."
 
Pigerne fra aarhus blev fra begyndelsen bevidst lanceret som Jyllands eneste pige-pigtrådsgruppe.
 
Fra Papegøjer til Parrots
 
De fire piger var i alderen 13-15 år og kendte hinanden fra en spejdergruppe i KFUK ved navn Papegøjerne. De dannede i 1964 et poporkester, og det naturlige navn var selvfølgelig The Parrots.
The Parrots optrådte første gang sammen i april 1964 ved en musikfestival i KFUK-lokalerne i christiansgade.
 
The Parrots bestod af Lilly Pedersen på bas. Lise Brændstrup på rythmeguitar, Winnie Brandt på leadguitar og annie Brandt på trommer. Lilly blev dog udskiftet med Hanne Drammelsbæk.
 
Succes på scenen
 
I 1965 debuterede de officelt som band i sussi-Poppen i Virring, og siden blev det til optrædener i bl.a. Tivoli Friheden og på Boom/Box 72 i Frederiksgade i Aarhus. I perioden 1965-67 havde The Parrots arrangementer omtrent hver weekend landet over. De spillede ikke egne numre, men lavede typisk covernumre af top-20 hits.
Ofte optrådte de som opvarmning for andre af tidens ind- og udenlandske navne, som for eksempel Tages, Them, Cream, Pretty Things, Red Squares, Peter Belli og rivalerne, Defenders, rocking Ghosts og hitmakers. en enkelt gang spillede gruppen ved sommerholdningen i Botanisk Have i Aarhus for 10.000 tilskuere. i 1966 blev The Parrots endda portrætteret i Danmarks Radio.
 
18. marts 1968 blev the Parrots´bil påkørt på vej hjem fra et arrangement, og det medførte lange hospitalsindlæggelser. Gruppen genoptog for en kort periode musikken igen, nu med Kirsten Glahn på orgel. Men i sommeren 1968 spillede The Parrots deres sidste koncert og gruppen blev endeligt opløst, da Winnie blev gravid.
Tidlig kvinderock
Det er altid sjovt at få de gæsnse opfattelser af historien nuanceret, ikke mindst inden for rock- og pophistorien. Når det handler om aarhusiansk kvinderock, fremhæves shit & Chanel ofte som de første. Men allerede i midten af 1960´erne kunne fire selvsikre piger faktisk skabe sig en popkarriere.
The Parrots var dermed et lille forvarsel om den kvinderock, der især fra midten af 1970´erne kom til at sætte sit præg på musiklivet i både Aarhus og resten af landet.
Historien er nu dokumenteret i Den Gamle By som en del af arbejdet med Aarhusrockens historie.
 
Kilder
Beretning samt indscannede udklip og fotos fra Lilly Rangstrup(tidl. Petersen) fra The Parrots.
Links
Læs mere om Den Gamle Bys indsamling af genstande og historier om den rytmiske musik i Aarhus.
Læs også mit tidligere blogindlæg om aarhusiansk kvinderock i 1970´erne:
Sonjas søstre vil stadig have Marselisborg!
 
Følg projektet Aarhus-rockens historie på Facebook.

 

The Parrots

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

15.05 | 14:42

Er det muligt at organisere billederne i kronologisk rækkefølge? [Is it possible to organize the photos in chronological order?]

...
17.01 | 05:05

Nåå ja du har da ret. Har byttet om på de to navne, men det gjorde nu ikke Butterflies historie ringere Takker for svaret.

...
15.01 | 20:18

Hej. Det er to forskellige grupper, det var Ladybirds der var topsløse, Butterflies var det første pigeband der indspillede en plade. mvh Ole Blom

...
15.01 | 01:23

Har siddet og læst hele Butterfly historien, og under mig over hvordan det kan være der intet står om jeres topløse optræderne dengang, og hvordan de startede .

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE